관가정

觀稼停_넓게 펼쳐진 논 위에 섬처럼 자리잡은 주봉2리 마을회관은 경북 양동마을의 ‘관가정(觀稼停)’과 같이 주변의 낮은 논에서 농사짓는 모습을 지켜볼 수 있는 좋은 대지 여건을 가졌다. 사방으로 열린 대지 위에 각각 다른 경사각을 가진 3개의 매스가 세워지고 낮은 툇마루로 서로 연결되며 주변과 소통한다. 3개의 덩어리는 긴 복도를 사이에 두고 투명한 글라스로 연결되거나 대청마루를 통해 서로 인접한다. 사랑채 역할의 회의실은 별동으로 계획되어 평소에는 청년회실로 사용되며 대청마루를 사이에 두고 본동과 이어진다. 본 건물은 남쪽으로 할아버지방과 할머니방을 배치하였고 거실을 사이에 두고 서로간의 프라이버시를 보장해준다. 모든 부속실들은 긴 복도를 따라 일렬로 배치되며 지붕에는 태양열 집열기를 설치하여 온수와 난방에너지를 부분적으로 해결해주는 친환경건축물로 변모한다. 건물의 외관은 시골마을의 유일한 문화 및 정보 매체인 구식의 “TV Box” 형태를 풍자적으로 상징한다. 평면의 브라운관은 만입된 파사드의 빈 공간을 통해 입체적으로 변형되며 그 위에 올려진 툇마루를 통해 마을과 유기적으로 연결된다. 전면의 목재 데크와 툇마루는 대각으로 마주보고 있는 마을 입구의 정자와 함께 동네 주민의 실질적인 담소공간이 되며 100여 가구 남짓한 조그만 시골마을의 따뜻한 입구가 될 것이다. 보통 50년 이상을 같이 한 노년의 부부들은 마을회관에서 만큼은 온전한 프라이버시를 원했다. 공간의 분리는 물론이고 시선의 차단까지도 고려해야 했다. 늦가을부터 초봄까지 일년의 절반을 이곳에서 보내는 할머니들을 위해 소일공간과 놀이공간을 구획하기에 앞서 그들의 사는 방식을 이해하는 데 많은 시간을 투자해야 했다. 일반적인 시골 마을 할아버지 할머니의 독특한 아비투스에 관한 개인적 관심이 마을회관이 가진 문화적 역할을 특성짓는데 많은 도움을 주었다.

Jubong-2-ri Community Center _The community center in Jubong-2-ri is situated like an island on large, open field. It has great site conditions with views of farmers in their fields, such as in Kwangajeong (pavilion) of Yangdong village in North Gyeongsang Province. Three masses with different tilted angles are built on the open site, and connected to communicate with a low porch. Three adjacent masses are connected to transparent glass or the main floored room across a long hallway. The meeting room was planned to be a detached building connected to the main building across the hallway, and it is designed to be used as junior chamber. The main building has separate rooms for elderly men and woman southward, and a living room in between to protect privacy. All annex spaces were arranged in a row, and a solar collector was installed on the roof so it provides part of the hot water and heating, promoting building sustainability. The exterior of the building is symbolized from the form of old fashioned “TV Box,” which is the only media of culture and information in this rural community. A flat Braun tube transforms three dimensionally through the empty space of penetrated facade, and it is closely connected to the village through the wooden porch on which it lays. The wooden deck and porch in the front facade become an informal meeting space for residents, with the diagonally opposite pavilion of the entry to the village. The result is a special warmth Couples typically over fifty years old wanted to have complete privacy at the community center. Not only spatial separation, but also visual separation was considered. Serious understating of their everyday rituals and analysis of their lifestyles were necessary before dividing the spaces for relaxation and entertainment. Having a personal interest in the distinctive habits of the senior citizens in typical Korean rural communities helped to create the cultural role that community centers play.