TV-Box

TV Box-1 – 덕곡리 마을회관_마을 초입의 열린 대지 위에 앉혀진 덕곡리 마을회관은 천혜의 환경 속에서 자연과 함께 호흡할 수 있는 ㅁ-자 배치형태를 가졌다. 밖으로는 대지 앞을 흐르는 얕은 개울, 후면의 낮은 둔덕과 그 너머의 밤 숲, 그리고 좌우로 펼쳐진 다양한 크기의 농촌 주택들을 향해 열려 있으며, 안으로는 비워진 건물의 중심과 그것을 둘러싼 천창형 복도를 통해 내외부의 경계를 허물며 40평이 채 안되는 협소한 내부공간을 수직적으로 확장시킨다. 3개의 개별 거실과 식당은 중정을 사이에 두고 마주보고 있으며 정형의 대지위에서 콘크리트 바닥으로 부터 40cm 부유하며 외부의 자연환경과 눈높이를 맞춘다. 화장실은 외부 데크로 연결되어 실내 위생과 노약자의 편의를 동시에 충족시키며 마을행사 준비를 위한 뒷마당과 주방을 연결해준다. 건물의 외관은 시골마을의 유일한 문화 및 정보 매체인 구식의 “TV Box” 형태를 풍자적으로 상징한다. 평면의 브라운관은 만입된 파사드의 빈 공간을 통해 입체적으로 변형되며 그 위에 올려진 툇마루를 통해 마을과 유기적으로 연결된다. 전면의 목재 데크와 툇마루는 대각으로 마주보고 있는 마을 입구의 정자와 함께 동네 주민의 실질적인 담소공간이 되며 100여 가구 남짓한 조그만 시골마을의 따뜻한 입구가 될 것이다.

TV box 1 - Deokgok-ri Community Center_The community center at Deokgok-ri is on an open site at the village entrance. It was designed in a square. The site has a shallow stream in front, and knoll and chestnut grove in the rear. Also, the site is open to rural homes of various sizes, the boundary inside and outside was removed by opening a central space and adding a surrounding corridor. The limited interior space (less than 132m 2 ) was extended vertically. Individual living and dining rooms are placed across each other, and a courtyard is in the center. Also, the concrete ground is 40cm floated from the flat site, so that adjusts the sights to the natural environment of outside. The restrooms are connected to the deck, satisfying both the requirements for hygiene and the convenience of elderly, and it connects the backyard and kitchen for special events. The building exterior is reminiscent of an old-fashioned box-type TV set, the only media of culture and information in this rural community. A flat Braun tube transforms three dimensionally through the empty space of penetrated facade, and it is closely connected to the village through the wooden porch on which it lays. The wooden deck and porch in the front facade become an informal meeting place for local residents. The location is diagonally opposite the pavilion at the village entrance, adding to the warmth.